Bugün size kripto para borsalarında alım satımı yapılan AVAX (AVALANCHE) alt yapısından "KONUYU HİÇ BİLMEYEN BİR YATIRIMCIYA" anlatır gibi bahsedeceğim. Gene uzun bir yazıya hazır olun lütfen.
Satoshi Nakamoto tarafından 1980'li yıllarda ortaya atılan dijital varlıklar konusu 2000'li yılların başında BitCoin olarak vücut buldu ve günümüzde BTC kelimesini anlam kazandırdı. Çevremizde, okuduğumuz haberlerde, sosyal medyada sıkça adını duyuyor görüyoruz. Eminim etrafımızda konu ile ilgili yorumlar duyuyorsunuzdur. Hatta bu yazıyı okuyanlar içinde de alım satımını yapan değerli katılımcılarımız da bulunmakta.
BitCoin teknolojisinin arkasında Blockchain denilen bir alt yapı yatmakta. Peki nedir bu Blockchain (Blok Zincir)?
Bloklardan oluşan zincir yapıdaki Blockchain (Blok Zinciri),şifrelenmiş işlem takibini sağlayan dağıtık yapıdaki bir veri tabanı sistemidir. Para transferlerinde her adım bir bloğu oluşturur. Örneğin göndericinin adı, gönderilen tutar gibi bilgilerden her biri bir bloktur. Transfer işlemi esnasında oluşturulan bu bloklar şifrelenir, asla değiştirilemez ve kırılamaz hale getirilir. Bu bloklar tüm ağdaki herkese dağıtılır ve herkeste aynı şifreli bilgiler bulunur. Blockchain’ in merkeziyetsizleştirilmiş (Decenterilized) olma prensibi bu teknolojiye dayanır. Blok üzerindeki bilgiler sadece üzerlerinde belirtilen alıcı ve satıcı tarafından işlenebilir. Bunun yanı sıra Blockchain teknolojisi şeffaftır, isteyen herkes şu ana kadar birikmiş blokları inceleyip onları gözden geçirebilir. Blockchain teknolojisi bireysel kullanıcılara dijital kimlik üzerinde bugüne kadar benzeri görülmemiş bir kontrol imkanı sağlamaktadır. Dolayısıyla küresel açık bir hesap defteri olan Blockchain sadece kripto paraların üretiminde değil birçok farklı alanda saklama, yönetme ve depolama gibi işlemler için kullanılmaktadır. (Kaynak: Düzce Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı)
30 Temmuz 2015 yılında da Ethereum piyasaya sürüldü. Ethereum, Vitalik Buterin tarafından geliştirilmiş, Blockchain teknolojisi üzerine inşa edilmiş açık kaynaklı, merkezi olmayan bir bilgi işlem platformudur. Sadece bir yazılım platformu değil, aynı zamanda akıllı sözleşme işlevselliği sunan bir programlama dilidir. Bitcoin’e benzer şekilde, Ethereum merkezi olmayan genel bir Blockchain ağıdır; ancak aralarında bazı teknik farklılıklar vardır. Bitcoin’in aksine, Ethereum akıllı sözleşmelere izin verir ve yüksek oranda programlanabilir bir dijital para birimi olarak bilinir.
Peki gelelim yazımızın konusuna.. AVAX'a!
Ava Labs'in geliştirdiği ve Prof Dr. Emin Gün Sirer'in kurucusu olduğu Avalanche ağının kripto paras AVAX (Avalanche), ilk olarak Ava Labs tarafından 2018 yılında piyasaya sürüldü. Standart olarak bir saniye altında işlem sonuçlandırma gücüne sahip ilk akıllı sözleşmeler ağı olan AVAX (Avalanche), akıllı sözleşmeleri ve diğer yeni nesil blokzinciri teknolojilerini kullanarak merkeziyetsiz bir şekilde finansal işlem yapmak isteyenlerin öncelikli tercihi olmayı hedefliyor. Avalanche üzerinden işlemler ise 3 saniyenin altında neticelenebiliyor. Karşılaştırma açısından Ethereum'da bu süre ortalama 6 dakikayı buluyor. Ayrıca, Avalanche'ın Bitcoin ve Ethereum'a göre çok daha enerji verimli ve ucuz olduğunu anlamak zor değil.
Yazıyı yazdığım anda Ethereum (ETH) 1711 USD, AVAX 31 USD fiyatından işlem görüyordu. AVAX'ın rakipleri de yok değil. PolkaDot ve Cosmos. Yapılan incelemede AVAX hepsine fark atıyor. İncelemelere bakabilirsiniz.
Bu yazdıklarımı her yerde bulabilirsiniz, yapacağınız ufak bir araştırma ile anlattıklarımdan fazla detaylara erişebileceksiniz. Gelelim Benim size anlatacaklarıma...
Eth ve AVAX toplam arzları giderek azalmakta, kullanıldıkça eksilmektedir. Ne demek bu? Sizinle aramızda bir para transferi, varlık transferi, noter sözleşmesi, kira sözleşmesi vs bir anlaşma yaptık diyelim. Ben de sizinle beraber bu anlaşmaya imza atacağım. Anlaşmamızı dijital ortamda yapacak isek eğer bize dijital siber güvenliği yüksek özel bir altyapı gerekiyor. Bahsettiğim altyapıyı kullanarak yani anlaşmayı imzalayıp iki tarafı da taahhüt altında bırakmaya yarayan bu altyapı bize sözleşmeyi kilitleyerek bilgi güvenliğimizi de sağlıyor. Bu anlaşmayı, tarafların onayı ile kilitlemek ve ancak muhatap kişinin elindeki anahtar ile açılabilecek bir sözleşmeden bahsediyorum. Kullanılan kilit ve anahtar bir daha kullanılamıyor. Ne demek yok etmek? Arz edilen kilit ve anahtar (Set) kullanıldıkça kendini imha ediyor ve arz edilen set sayısının azalmasına sebep oluyor. Sayısı azalan set fiyatı da ona göre artacaktır elbette.
Peki ben bir anlaşmayı kilitleyeceksem neden ETH'yi tercih edeyim? Hem pahalı hem de yavaş! 6 dakikada 1 işlem ne yazık ki AVAX'ın yanında yavaş kalıyor. İşte AVAX'ın farkı da burada ortaya çıkıyor.
Bitcoin teknolojik olarak artık eski olarak anılmasına rağmen, arz sayısının belli olması, bir daha üretilemeyecek olması ve İLK OLMASI Bitcoin'i dijital varlıklar merkezine koymakta. Üretilen her coin ve/veya blok zincir bu fikir etrafında şekillenmekte. Bir arkadaşımın tabiri çok hoşuma gitmişti. Bitcoin araba ise ETH bunun yakıtıdır demişti. Ben ETH'nin yerini ileride, 2 sene içinde AVAX'ın alacağını düşünüyorum. ETH, eskiyen teknolojisini ETH 2.0 versiyonu ile 3 ay önce yenilese de AVAX ondan hala daha iyi performans sergilemekte.
Gelelim Bomba habere! AVAX yakın zamanda Ülkeler Merkez Bankalarınca da kabul edilmeye ve kullanılmaya başlayacak. Bu günler bizlere hiç de uzak değil haberiniz olsun. İleride daha geniş kullanım alanı bulacağına inandığım AVAX'ın doğuşuna şahit oluyoruz. Bu fırsatı değerlendirmemizi, trader (Al-Sat yapan, tacir) mantığı ile değil orta vade yatırım aracı olarak görerek değerlendiren yatırımcılarda olmamız daha doğru olması gerekir.
Şimdiden yazımda bulunan maddi hatalar için özür diliyorum. Elimden geldiği kadarıyla konuyu sadeleştirmeye çalıştım. Aşağıdaki link ile ulaşabileceğiniz bir de sözlük bırakıyorum. Sözlük elimizin altında bulunsun.
لا يُقصد بالمعلومات والمنشورات أن تكون، أو تشكل، أي نصيحة مالية أو استثمارية أو تجارية أو أنواع أخرى من النصائح أو التوصيات المقدمة أو المعتمدة من TradingView. اقرأ المزيد في شروط الاستخدام.