Çok uzun bir yazı ile karşınızdayım. Umarım bıkmadan okursunuz.
Grafikte işlediğim trend kanalların üst kanalında hareket eden BTC büyük bir düşüşle aşağı kanal içerisinde hareketlerine devam ediyor. Ediyor etmesine de 2017 ve 2018 yıllarında oluşan piyasa çöküşünü de yakından incelersek önümüze biraz daha rahat bakacağımızı düşünüyorum.
Yukarıdaki grafik 2018 yılını kapsamakta. Müthiş bir yükseliş ile çıkış yapan BTC'nin yönünü 100.000 USD olacağı düşünülürken 3.000 USD civarına düşüşü grafikte görmektesiniz. O zamanlar, 2018 yılının Ocak ayında 813 milyar dolar olan kripto para piyasa değeri 2018 yılının son günlerinde 110,6 milyar dolar seviyelerine kadar gerilemişti. Ben BTC'nin düşüşlerini biraz daha eskiye giderek sizlere özetlemek istiyorum.
2013 yılı 1. dalgalanma -- Tarihler 2013'ün bahar aylarını gösterdiğinde, bir Bitcoin 233 dolardan işlem görüyordu. Nisan ayında ise yüzde 71'lik bir düşüşle 67 dolar seviyesine geriledi. Henüz işin piyasasına hakim olmayan yatırımcılar bu noktada büyük panik yaşıyordu. Aslında haksız da değillerdi. Düşüş tam 7 ay sürdü ve Bitcoin 13.40 seviyesine kadar geriledi. Nisan 2013 yılında meydana gelen bu büyük erime, aslında Bitcoin'in popülaritesiyle tamamen bağlantılı bir şekilde gelişti. 2013 öncesine kadar 30 doları geçmeyen Bitcoin, medyanın ve büyük yatırımcıların da ilgisiyle 200 doları aştı. Spekülasyonlarla birlikte de bu ani yükseliş ciddi bir çöküşle tamamlandı.
2013 yılı 2. dalgalanma -- 2013 yılının geri kalan dönemlerini 120 dolar seviyesinde geçiren Bitcoin, sonbahar döneminde en büyük çıkışlarından birini yaptı ve değerini tam 10 kat artırdı. 2013 Kasım ayında ilk kez bin doların üzerine çıktı ve 1,150 dolardan işlem görmeye başladı. Ama bu süper hızlı çıkış, yine süper hızlı bir şekilde yön değiştirdi ve Aralık ayında Bitcoin 500 dolar seviyesine geriledi. Yatırımcılar o dönem yeni alışmaya başladıkları kripto para piyasasındaki değişimleri de aynı şekilde yorumlamaya çalışıyordu. Bu ani artışın en büyük nedeni kuşkusuz ana akım medya, sosyal medya gibi mecralarda yükselen Bitcoin çılgınlığıydı. Bu yeni nesil heyecana dahil olmak isteyenler Bitcoin piyasasına hücum ederken, bu da önlenemez artışı beraberinde getirdi. Yasadışı faaliyetlerin finanse edilmesinde Bitcoin kullanılmaya başlanması, uyuşturucu ve vergi kaçırma gibi illegal durumlarda Bitcoin'in devreye sokulması ile de ibre tam tersine dönecekti. Yıl sonunu da 600 dolar üstümde geçirecekti.
2014 yılı -- Tarihler 2014 Şubat'ı gösterdiğinde 867 dolardan işlem gören Bitcoin yüzde 49'luk bir düşüşle 439 dolar seviyesine geriledi. Ancak Mt Gox borsasının hacklendiği haberlerinin etkisiyle başlayan bu düşüş, 2016 yılına kadar sürecek durgunluk periyodunun da en büyük tetikçisiydi. Şirket, 7 Şubat'ta para çekme işlemlerini durdurduğunu açıklarken, 850 binden fazla Bitcoin'in (günümüzde değeri 31.5 milyar dolar) çalındığı ortaya çıktı.
2017 yılı -- 2017'nin Haziran ayına gelindiğinde BTC, 3 bin dolara kadar düştü. Bu düşüş Temmuz ayında da devam etti. Temmuz ayında yüzde 36'lık bir düşüş yaşayan Bitcoin 1869 dolara kadar geriledi. Sebebi de enteresandı. Bitcoin, Litecoin ve Ethereum gibi türevlerinin yanında oldukça yavaştı ve çekirdek BTC geliştiricileri, yazılımın nasıl güncelleştirileceği konusunda bir türlü anlaşamıyordu. Bu 'çatal'lanma (fork) anında şizofreni ihtimalini yükseltti ve bu da piyasadaki volatiliteye ve fiyattaki ani düşüşe neden oldu. Bu durumu düzeltmek için ise Bitcoin Cash devreye sokuldu. Aslında rakip olarak doğan bu yeni oluşum ironik bir şekilde, Bitcoin'e uzun vadede zarar veremedi.
Benim için en önemli kısma geldik. Burayı iyi okuyalım. Bugüne de ışık tutacaktır. 2017 yılına devam ediyoruz.
2017 Eylül ayında 5 bin dolar seviyesine yaklaşan kripto para, 15 Eylül'de yüzde 37'lik bir düşüş sergileyerek toplam piyasa değerinin en az 30 milyar dolarını da beraberinde sildi süpürdü. Bu hareketlilik kötü şeylerin habercisi gibi görünse de bu gergin bekleyiş 3 gün sürdü ve fiyatlar yine 4 bin dolar seviyesine yükseldi. Bitcoin fiyatlarındaki ani artış ve yükselişlerin nedenleri belirsiz olabilirken, meydana gelen son büyük kırılmanın başlıca nedeni tek bir sözcükle özetlenebilir: Çin Çin'de Komünist Parti yönetiminin kripto para birimlerini tamamen yasaklayacağı söylentilerinin çıkmasıyla piyasa bir anda karıştı. En önemli Bitcoin adreslerinden BTCChina, Eylül ayında Bitcoin ticaretini tamamen durduracağını açıkladı.
2018 yılı -- ABD (New York) ve Birleşik Krallık (Londra) merkezli bankalarından getirilen “düzenleme” ve “kısıtlama” haberlerinin ardından kripto para piyasasındaki düşüş devam başladı. ABD’li dev bankacılık kuruluşlarından JPMorgan Chase, Bank of America ve Citigroup, yaptıkları açıklamada kripto paralardaki volatilite ve risk nedeniyle müşterilerinin kredi kartlarıyla kripto para alımına izin vermeyeceklerini duyurdu. Bu arada 2018 yılında toplam altcoin sayısı 1154 idi. GELELİM GÜNÜMÜZE
Ben şu anki krizi 2017 ye benzetmek istiyorum ama emin olun benzemiyor! BENZETEMİYORUM!
Bugünlerde yaşanan şey Elon MUSK'ın BTC'yi TESLA alış verişi için kabul etmeyeceğini açıklaması ile fitilin ateşlendiğini düşünenler çoğunlukta. Ben o çoğunlukla paralel düşünsem de o gruptan bir yerde ayrılıyorum. Elon MUSK, Balinalar ile Kripto varlık ve borsa sahipleri arasındaki kavganın çıkıp çıkmayacağını biliyor muydu? Bildiği için mi herkesten önce direksiyonu kırarak BTC'yi alış veriş için kullanmayacağını açıkladı? Kavganın çıkacağını ona önceden birileri haber verdi mi? Ben biraz komplo seziyorum yaşadığımız düşüş içinde.
Elon MUSK bu kadar güçlü bir insan olsaydı DOGE ve 1 Dolar resmini sosyal medyada paylaşınca neden DOGE çöküşü devam etti sizce? Demek ki kendi malını parlatamadı bu şark kurnazı esnaf ayaklı Elon MUSK! Demek ki Elon MUSK piyasanın oyun kurucusu değil.
Olsa olsa Elon MUSK bazı balinalarla samimi ve haberi önceden aldı, utanmadan BTC'nin coin üretim için kullanılan elektriği bahane etti. Daha TESLA araçlarının hizmet ömrü biten bataryalarının geri dönüşümü konusunu düzene bağlayamayan Musk "Çevreci" söylemler ile düşüşü başlattı.
Vel hasıl kelam..
Daha önce yaşanan düşüşlerle bu yaşadığımız düşüş paralel değil, aynı sebeplerden yaşanmadı. Bunu iyi anlayalım. Çin hükumeti kripto varlıklara mesafeli görünse de NEO'yu muhatap aldığını unutmayalım. Bu çöküşü Özgür Demirtaş katıldığı "Teke Tek" programında öngörmüş ve söylemişti. Aynı programda da gelecek vaat eden kripto varlıklara da yatırım yapmaya devam edeceğini ilave etmişti.
Ben de aynı düşünüyorum, gelecek vaat eden coinleri de portföyümde bulundurduğumu hangileri olduğunu da başka bir yazımda yazmıştım. Portföyümün ufak kısmı ile anında nakite geçeceğim al sat yaptığım her türlü coin ve token bulundurduğumu da ilave etmiştim.
Sabır ile coinlerin eski yerine gelmesini bekleyeceğiz. BTC.D şu an %46 da. Bu rakam güzel ama TOTAL2 800 Milyar USD'nin üstüne yeni yeni çıkıyor. Umalım 1 Trilyon USD'nin üstüne çıksın ama BTC.D %44 altına inmesin ve BTC'de yükselmeye yavaş da olsa devam etsin. Umarım buraya kadar okumuşsunuzdur. Sizlere çok teşekkür ediyorum ve ilave ediyorum..
لا يُقصد بالمعلومات والمنشورات أن تكون، أو تشكل، أي نصيحة مالية أو استثمارية أو تجارية أو أنواع أخرى من النصائح أو التوصيات المقدمة أو المعتمدة من TradingView. اقرأ المزيد في شروط الاستخدام.