סקירה ל-2023 שנת 2022 הפתיעה את כולם והצליחה לחלק כאפות למנהלי השקעות הבכירים ביותר וגם לאחרוני ״סוחרי הקורונה״ (אלה שהתחילו את הקריירה שלהם בשוק במרץ 2020) והאמינו כי הם הדור הנבחר שירש את כס המלוכה מוורן באפט. בתנאים האלה אני ניגש לכתוב את התחזית שלי לשנת 2023, לפני שנתחיל עם הפרטים הטכניים חשוב לי לציין כי עצם כתיבת סקירה זו מעלה בי תחושה מעורבת של תשוקה וסלידה לעצם כתיבת סקירה זו. סוחרים מקצועיים בדרך כלל מתהדרים בניתוק הרגשות אני יכול להעיד על עצמי כי זה בלתי אפשרי, סוחר בלי רגשות הוא סוחר מת ! אני יכול להעמיד פנים של פוקר פייס מהיום ועד מחר אבל אין דבר כזה בלי רגשות, אני לא משלה את עצמי ולכן הסקירה מוגדרת כסובייקטיבית ואינה המלצה לפעולה כזו או אחרת ובטח לא יעוץ מכל סוג שהוא.
המפרט הטכני
ארה״ב
ארה״ב סיימה את 2022 עם העליה החדה ביותר באינפלציה מאז תחילת שנות ה-80, מעבר לעניין שמדובר פה בחתיכת היסטוריה חשוב לזכור כי ההיסטוריה חוזרת על עצמה ויש מחזוריות ברורה לשווקים בלי קשר לגורמים. אף אחד לא האמין שנראה את הריבית ב 4.5% בשנת 2022 ועם יעד ריבית אף גבוה מזה לשנת 2023 (5% ואף מעבר). הפד אשר נכשל בזיהוי וטיפול מקדים באינפלציה יהיה זהיר מאוד בהחלטותיו להקל על השווקים ואלה חדשות לא טובות עבור המשקיעים עבור שנת 2023, מצד אחד ניתן לראות שוק עבודה חזק ומצד שני ניתן לראות את הנדל״ן בארה״ב נכנס למיתון באופן ברור.
גוש האירו
המלחמה באירופה פגעה קשה בכלכלה, סקטור האנרגיה באירופה עמד (בינתיים בהצלחה) בפני משבר אנרגיה שלא היה כדוגמתו, הגרמנים (הכלכלה הגדולה באירופה) אשר התרגלו לקנות מהרוסים אנרגיה זולה ולמכור לסינים תוצרת יקרה צריכים לחשב מסלול מחדש. ניתן לומר בזהירות כי האירופאים הקריבו את ההווה שלהם למען העתיד כאשר הענק הרוסי התגלה בשדה הקרב כנמר של נייר. עם אינפלציה של מעל ל 10%, חוב משקי בית גבוהה וארגז כלים מדולדל של ה EBC המתקשה לפעול בשל השונות בעצמתן הכלכלית של חברות הגוש יביא לבסוף את אירופה למיתון + אינפלציה ומצבן יהיה מורכב וקשה יותר ביחס לכלכלת ארה״ב.
הסיכון הגדול ביותר לאירופה היה ונותר מצידה של רוסיה, צעד נואש שלה בשדה הקרב בסגנון של ״תמות נפשי עם אוקראינים״ יכול לשנות את המשוואה וליצור מציאות חדשה וקודרת.ככל שהאמריקאים יטיבו ללחוץ את רוסיה אל הקיר כך יש סיכוי שאור גדול (לא של נרות) יתפשט על יבשת אירופה. יש בעיה לתמחר את זה במודלים כלכליים ויש בעיה גדולה יותר לחשב את הסתברות שארוע כזה יתקיים אבל לבטח אי אפשר להתעלם מהבעיה הזו.
סין
מדיניות ה״אפס קוביד״ של הסינים עלתה להם ביוקר פעמיים, קודם הסגרים הנוקשים וכעת השיחרור המוחלט מביאים את הייצור הסיני לכאוס של ממש וחברות כמו אפל וטסלה כדוגמה לחוות בעיות קשות בקווי היצור אשר ישפיעו באופן ברור על תוצאותיהן הכספיות. משבר הנדל״ן הסיני (רבע מהתמ״ג) הוביל לקריסת המחירים ובעיות מינוף ותזרים, אם לא די בכך אז החששות ממיתון בעולם הובילו גם לירידה בצריכה וכפועל יוצא לירידה בביקוש למוצרים המיוצרים בסין. הבנק המרכזי הסיני פועל באופן שונה ממקביליו במערב והוא ממשיך לתמרץ את הכלכלה במטרה למתן את הקריסה בענף הנדל״ן והשפעות הקורונה המשתוללת תוך כדי נטילת סיכונים לא קטנים המעידים על גודלן של מצוקותיו. אם הסינים ילמדו מהרוסים אזי הפלישה לאי השכן טיוואן ירדה מהפרק לעת עתה, כאשר הסינים מייצרים ומייצאים למערב בסכומי עתק מידי שנה פלישה סינית לטיוואן עלולה לגרום להם למשבר חמור שספק אם יוכלו להשתקם ממנו ולשמור על מעמדם ככלכלה השניה בעולם. ניתן לומר כי עצם המלחמה באירופה הפכה את הכפר הגלובלי של כלונו להרבה פחות גלובלי כאשר המעצמות הכלכליות הגדולות בעולם בחרו לחזק את עצמתן הצבאית לצד פיתוח של יכולות עצמאיות בתחום השבבים והאנרגיה, תהליכים אלה ילוו את השווקים הפיננסים בעשרות השנים הקרובות כאשר החזירות הקפיטליסטית תיזכר שוב ושוב ושוב במשמעות של תלות ותיסוג אל תוך עצמה.
הצפי שלי לשנת 2023
הפד, הפד ושוב פעם הפד הוא החידה הגדולה ביותר של השווקים ל 2023, על פיו ישק דבר הן בארה״ב והן בשדות האורז העצומים בסין. בשל העובדה שהפד נכשל בזיהוי וטיפול באינפלציה כינה אותה ״אינפלציה זמנית״ וחשב שאפשר להכיל אותה על ידי עליה זמנית של שיעור האינפלציה, כולנו משלמים את המחיר של טעויות הפד ולכן כל עוד לא יוחלף נגיד הפד הקו הכללי יהיה קו של שמרנות, הפד ירצה ללכת על בטוח ולא למהר להגיב לכל שינוי חיובי שהשווקים יביאו לפתחו. מצב זה יגרום לשווקים להתאושש לאט יותר ולכן אני לא צופה פריצה של שיאים חדשים במדד הנאסד״ק בשנת 2023. הכפר הגלובלי בשנת 2023 יהיה הרבה פחות גלובלי ויותר שונה ממה שהכרנו, אירופה שהחלה את תהליכי ההתפוררות שלה עם ירידה בילודה ועליה בהגירה תגלה כי הבנק המרכזי שלה כבול בשלשלאות, אין לאף אחד בבריסל בעיה להקריב את מדינות השוליים של הגוש אבל הבעיות הגדולות נמצאות כיום עמוק גם במדינות המובילות והחזקות באירופה. להערכתי אירופה תחווה את המשבר עמוק יותר וארוך יותר ולכן אין לכסף שלנו מה לחפש באירופה. האם הודו יכולה להחליף את אירופה בחשיפה הגלובלית שלנו בתיק ההשקעות ?
איך נכון לפתוח את שנת 2023 ?
אומרים שלא ניתן לתזמן את השווקים, אומרים שאי אפשר לחזות קדימה ולכן אני לא רוצה לתזמן את השוק אלה לתמחר את הסיכון בשוק. ריבית גבוהה עם פד ניצי שרוצה ללכת על בטוח יגרמו להאטה בשוק אשר יתומחר בדוחות של החברות. את הרבעון הראשון של השנה יש לפתוח סולידי ולהמתין לנתונים הכלכליים ולדוחות הרבעוניים, ביום שנבין כי הגרוע מכל מתומחר בשוק וניקח על זה מקדם ביטחון קטן נוכל להרשות לעצמנו להגדיל את החשיפה לסיכון בתיק. השוק צופה קדימה ולכן בזמן שהכותרות בעיתונים יהיו שליליות מאוד יהיה זה הזמן לשקול את השינוי בסיכון שאנחנו רוצים לאמץ לתיק שלנו.
אם נחלק את השנה לחצי אז הסיכון הגדול ביותר נמצא בחצי שנה הראשונה ולכן לדעתי יש לפתוח את השנה בהרכב סולדי יותר מההרכב הרגיל שלכם ובמהלך השנה לעשות תיקונים והתאמות בהתאם למתרחש. אג״ח מול מניות תחום אגרות החוב הקונצרניות יעניינו מאוד בשנת 2023, אם וכאשר הריבית תגיע לשיא ותבלם שם יהיה נכון לחפש אג״ח קונצרני בדירוג גבוהה לתיקים. למניות עלול לקחת יותר זמן מהאג״ח להגיב כאשר הריבית תגיע לשיא. זה לא כלל אצבע יכול להיות שגם המניות יגיבו חזק ומהר אבל התנודתיות החדה במניות לעומת האג״ח יכולה לספק תשואה בתנאים נפשיים קצת טובים יותר באג״ח.
האם נראה תחתית חדשה ב 2023 ?
היות ואנחנו כבר היום קרובים מאוד לרמת התחתית הנמוכה ביותר של 2022 נכון להעריך כי נראה תחתית חדשה במדד, לדעתי נראה את הנאסד״ק יורד לכיוון הערכים של 02/2020. למדנו ב-2022 כי השווקים חיפשו כל שביב של תקווה כדי לפתוח בראלי חזק ועצמתי, בסופו של דבר בתוך מגמה יורדת כל תיקון טכני חיובי נגמר בשיא הנמוך מהשיא שקדם לו וכך למעשה נקבעת מגמה יורדת. היות ואנחנו נמצאים במגמה יורדת כאשר הבעיות המרכזיות בשווקים רחוקות מסיום יהיה נכון להעריך שפל חדש נמוך יותר בשנה הקרובה מבלי להתחייב כמובן על סופה של השנה.
התרגיל של הפד (הערכה)
חלק מהטיפול באינפלציה קשור למסרים ולנחישות שהפד רוצה לשדר לשוק, על מנת ״לגמור״ את המשבר מהר (במונחי הפד) ולהביא לנחיתה רכה כלומר השפעה שלילית מתונה לצעדי העלאת הריבית האגרסיביים הפד שיחק אותה מאוד קשוח. בלי פשרות עמד נגיד הפד ג׳רום פאוול והטיח בשווקים את האמת שלו במטרה לבלום את האינפלציה המשתוללת ואכן הכלכלה הגיבה לרמות הריבית הגבוהות והחשש הוא שהשווקים יכנסו למיתון עמוק והפד יואשם (כמשל) בטיפול בבעיה אחת תוך יצירת בעיה אחרת. הפד מתכנן את השלב הבא, ככל שהמיתון יחמיר הפד יהיה יוני יותר וישדר לשווקים מסרים מרגיעים. בכך ינסה הפד לשלם את המחיר הנמוך ביותר במונחים כלכליים לצעדיו האגרסיביים, להביא לנחיתה רכה ובטוחה ותוך כדי גם להיות הנגיד המוצלח ביותר בכל הזמנים של ארה״ב (החלק האחרון של המשפט נכתב בהומור).
נשאלת השאלה מתי תהיה הנקודה שהפד יתחיל למתן את דבריו ?
להערכתי זה יקרה כאשר המחירים במדדים יתקרבו לערכים של תחילת 2020 ומטה וילך ויתגבר ככל שהמחירים בשוק ידרדרו מטה באופן סימטרי בין המסרים המרגיעים למחירים שצונחים. לסיכום חשש מהסלמה במלחמה לצד סטגפלציה יהפכו את אירופה למקום פחות טוב להשקעות שלנו, בארה״ב יש להבין את הרציונאל של הפד שמצד אחד רוצה להיות זהיר ולא לטעות שוב ומצד שני מתכנן מסרים מרגיעים כאשר הוא ירגיש שהמחיר הכלכלי של הריבית הגבוה יוצא משליטה. האגח״ים יכולים להיות אופציה לא רעה ב 2023 בתנאי שהריבית תגיע לשיא ולגבי המניות מובטחת לנו ״תנודתיות״ ומנגד לא מובטחת לנו ה״תשואה״. אם רוצים לפתוח יומן אז הרבעון הראשון של השנה הכי מסוכן ואפשר לשקול פתיחת שנה סולידית יותר ברמת חשיפה לסיכון, נקודת השפל של השווקים תתקבל בשיא המשבר כאש הריבית תגע בשיא לצד האינפלציה. המחצית הראשונה של השנה אמורה לרשום תשואות פחות טובות יותר להערכתי מהמחצית השניה על פי העקרונות המתוארים בסקירה.
لا يُقصد بالمعلومات والمنشورات أن تكون، أو تشكل، أي نصيحة مالية أو استثمارية أو تجارية أو أنواع أخرى من النصائح أو التوصيات المقدمة أو المعتمدة من TradingView. اقرأ المزيد في شروط الاستخدام.