Selam millet! 👋

Bu ay faiz oranları konusunu incelemek istedik; ne oldukları, neden önemli oldukları ve işleminizle faiz oranı bilgilerini nasıl kullanabileceğiniz. Bu, yeni yatırımcıların başlangıçta genellikle görmezden geldikleri bir konudur, bu nedenle bunun makroekonomi ve temel analiz hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen yeni insanlar için yararlı ve uygulanabilir bir seri olmasını umuyoruz!

Geçen hafta, platformumuzda tahvil fiyatlarını nasıl bulacağımıza ve faiz oranlarının nasıl ve neden hareket ettiğini anlamak için birkaç hızlı ipucuna göz attık. Hızlı bir tazeleme istiyorsanız, bu yazının altındaki bağlantıya tıklayın. Bu hafta, faiz oranlarını anlamanın işleminiz için neden önemli olduğuna ve bu bilgiyi kendi yararınıza nasıl kullanabileceğinize bir göz atalım.


Oran piyasalarını üç boyutlu olarak düşünebilirsiniz.

1.) Mutlak
2.) Göreceli
3.) Zaman İçinde


Diğer bir deyişle;

1.) Oranlar mutlak olarak nasıl işlem görür? Yani, yatırımcılar için cazip bir risk/ödül sunuyorlar mı?
2.) Oranlar göreli olarak nasıl işlem görür? Yani, farklı ülkeler arasındaki tahvil fiyatlarını ayıran nedir?
3.) Oranlar zaman içinde nasıl işlem görür? Yani, "Verim Eğrisi" nedir?


Bu boyutların her birine ve nasıl çalıştıklarına biraz daha derinlemesine bakmaya değer. Bu hafta, faiz oranlarına 'Mutlak' bir bakış açısıyla bakarak başlayacağız. 🏦

Bu basit temelde bir yatırım aracı olarak tahvillere bakmak söz konusu olduğunda, daha geniş piyasadaki yatırımcılar, hisse senetleri, emtialar ve kripto para birimleri gibi diğer varlık sınıflarına kıyasla getiri / toplam getiri perspektifinden tahvillerin ne kadar çekici olduğuna bakarlar.

Bu toplam getiri sorusunu ölçmek söz konusu olduğunda, bilinmesi gereken üç ana risk önemlidir:

1.) Merkez Bankası Fon Oranı riski
2.) Enflasyon Riski
3.) Kredi Riski

Diğer bir deyişle;

1.) Merkez bankası faiz oranı, tahvil üzerinden aldığım faiz oranını rekabet dışı kılacak şekilde hareket edecek mi?
2.) Tahviller vadeli kredilerdir. Enflasyon, satın alma gücüm açısından, tazminat aldığımdan daha hızlı bir şekilde müdürümü tüketecek mi?
3.) Tahvilin vadesi geldiğinde karşı tarafım beni bütünleştirebilir mi?

ABD için, üçüncü soru tipik olarak "görmezden gelinir", çünkü ABD hükümetine borç para vermek çoğu zaman "risksiz" olarak görülür, ancak tüm senaryolarda, belirli bir zaman diliminde tahvil getirilerinin faiz oranlarına ve enflasyona karşı çekiciliğini anlamak, büyük bir sorudur.

Buna ek olarak, oranlar için mutlak risk/ödül, diğer varlık sınıflarıyla karşılaştırılmalıdır. S&P 500, ülkedeki en büyük şirketlerin kazançlarından ödenen %2 getiri sağlıyorsa, hisse senedi tutma riski tahvil tutma riskleriyle nasıl karşılaştırılır? Kurumların bu kararı nasıl değerlendirdiğini anlamak, genellikle açık piyasadaki faiz oranlarının hareketine bakılarak ölçülebilir. Hisse senetleri tahvillerden daha iyi performans gösterdiğinde, hisse senetlerine yönelik kurumsal talep daha yüksektir, bu da insanların kendilerini iyi hissettiklerini ve risk almak istediklerini gösterir. Tahviller hisse senetlerinden daha iyi performans gösterdiğinde, insanların kötüleşen ekonomik beklentilere sahip şirketlerde hisse senedi yerine 'risksiz' faiz ödeme araçlarını elinde tutmayı tercih edeceklerinin bir göstergesi olabilir.

Faiz oranlarına bakmanın en basit yolu budur - piyasadaki mutlak risklerle nasıl karşılaştırılır ve diğer "getiri" akışlarıyla nasıl karşılaştırılır? Risk/ödül açısından anlamlılar mı?

Son bir şey - Faiz oranları yükseliyorsa, risk almak için "telafi etmek" için gereken getiri miktarının giderek artması gerekir, yoksa hisse senetleri gibi diğer varlıklar rekabetçi görünmeye başlar. Ek olarak, yüksek faiz oranları, çoğu değerleme hesaplamasının "risksiz orana" dayandığı göz önüne alındığında, gelecekteki nakit akışlarının daha az değerli olduğu anlamına gelir.

Örnek olarak, bu patlama geçen yılın sonlarında, insanlar tahvil satmaya başladığında ve faiz oranları yükselmeye başladığında gerçekleşti. Faiz oranları yükseldikçe, bu nakit akışlarının reel olarak değeri düştükçe, "değerlerinin" büyük bir kısmı geleceğe fiyatlandırılan hisse senetleri en sert darbeyi aldı.

Faiz oranları, piyasadaki büyük hamleleri perspektife almak için çok yardımcı olabilir. 😀

Bu hafta için bu kadar! Önümüzdeki hafta, kredi riski ve döviz riskinin nispi tahvil fiyatlandırmasında nasıl rol oynadığına ve farklı ülke tahvillerinin nispi bazda birbirlerine nasıl çekici görünüp görünmeyebileceğine bir göz atacağız. Son haftamız getiri eğrisine ve zaman içinde riskin oranlara olan talebi nasıl etkilediğine bakacağız.

Saygılar!


-TradingView Ekibi

Eğer yetişmediyseniz geçen haftanın yazısı:
Faiz oranlarına bakarak işleminizi nasıl geliştirebilirsiniz?
Beyond Technical Analysis

Share TradingView with a friend:
tradingview.com/share-your-love/

Read more about the new tools and features we're building for you: tradingview.com/blog/en/
يعمل أيضًا:

إخلاء المسؤولية