Yılın son gününde seans içinde güzel bir yükseliş görsek de robotlar ve büyükler sağ olsun yüzümüzün gülmesine izin vermediler. 5560’a kadar çıktığımız günü 5509’dan kapattık. Yılı 1861 puandan açmıştık. Vay be, ne yolculuktu ama… 5471 benim için tekrarladığım kritik seviye, grafiğe bakan biri fibonacci seviyelerimin aşağı yukarı oldukça isabetli sonuçlar verdiğini aylardır görüyor. Pek oynama da yapmıyorum. Bu seviyenin üzerinde ilk hedef 6110.
21 EMA destek noktası ise 5244. Mumlara baktığımızda son işlem günü hoş olmayan bir doji görüyoruz. Yılın ilk günü satıcılı olmamız şaşırtmaz. Yılın ilk haftasında heyecana neden olacak kritik bir gelişme beklenmiyor.
Öte yandan momentumda yatay seyir devam ediyor. ADX 34. Birkaç haftanın görece sakin versiyonunu geçirmemizin bir nedeni de bu düşüş. Hacimde son haftada beklediğimiz düşüş görüldü. 85-105 milyar TL bir seyir izledik.
2023’de Favoriler
Sosyal medyada ve pek çok ortamda tekrar ettim. Bu sene portföyünde herkes bir holding, bir havacılık, bir banka (her zaman), bir madencilik hissesi bulundurmalı. Mevzuat gereği burada hisse adı zikredemem ancak kurumsal yapısı ve temiz bilançosu olan hisseler biraz araştırma ile seçilebilir. Saydığım sektörler pek çok araştırma raporuna ve küresel gelişmeye dayanıyor. Bunun dışında günlük trade ya da heyecan için başka hisseler de alınabilir tabii, ama demirbaşları yazdım.
Endeks için tedbirli iyimserliğe devam edebiliriz. Önümüzdeki dönemde seçim fiyatlaması olması kaçınılmaz. Herkes elinin altında birkaç ay sonra bir panik butonu bulundursun. CDS primimiz 511. Vix endeksinin 21’e inmesi küresel bazda en olumlu haber.
Yurt içi ve Küresel Gelişmeler
TCMB, bankaların yanı sıra diğer mali kuruluşların da menkul kıymet düzenlemesi kapsamına alındığını duyurdu. Faktoring şirketlerine Türk lirası cinsinden faktoring alacaklarına uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi yükümlülüğü getirildi. Kuru seçime kadar kontrol altında tutmak için elden ne geliyorsa yapılması bekleniyor.
New York borsası, yüksek enflasyona karşı agresif faiz artırımlarının, Rusya-Ukrayna savaşının ve resesyon endişelerinin damgasını vurduğu bu yılın son işlem gününü düşüşle tamamladı. Üç ana endeks 2018'den bu yana ilk yıllık düşüşlerini gösterirken 2022 yılı genelinde Dow Jones endeksi yüzde 8,9, S&P 500 endeksi yüzde 19,7 ve Nasdaq endeski yüzde 33,5 değer kaybetti. Böylece endeksler, 2008 finansal krizinden bu yana en büyük yıllık düşüşlerini kaydetti.
Dolar endeksi 103,4. Brent petrol 83 dolar. Asya tarafında Hong Kong endeksi dipten dönüş hareketine bir süredir devam etse de Çin SSE Kompozit’te aynı olumlu havadan bahsetmek zor. Düşüş trendi devam ediyor.
2022, pek çok açıdan küresel piyasalar için oldukça kötü bir yıl olsa da bizler için olumlu anlamda unutulmaz bir yıl oldu. Tarihe geçeceği ve üzerine tezler yazılacağı ortada. 2023 için umudumuz olsa da aynı çapta bir yükseliş trendinden bahsetmek zor. Zira her güzel şeyin bir sonu vardır.
2023’ün hepimize önce sağlık ve mutluluk, sıra gelirse de bol kazanç getirmesini temenni ederim.
لا يُقصد بالمعلومات والمنشورات أن تكون، أو تشكل، أي نصيحة مالية أو استثمارية أو تجارية أو أنواع أخرى من النصائح أو التوصيات المقدمة أو المعتمدة من TradingView. اقرأ المزيد في شروط الاستخدام.