BIST100 Strateji 106.000 direncini aşan endeks ilk olarak buranın üzerinde tutunma çabası verdi. Fakat Fibo düzeltme seviyelerinde %61,8 nokta 107.000 seviyelerine denk geliyor ki burada RSI osilatöründen de aşıırı alım sinyali geldi. Literatürde Fibonaccinini en önemli düzeltme seviyeleri %61,8 ile %38,2'dir. Bu seviyelerdeki direnç ve desteklerde muhakkak RSI göz önünde bulundurulmalıdır. (Normalde trennde MACD ve RSI beraber kullanılmaz ki ileri düzey teknik analistler bu ayrımı iyi bilir) Geçen haftanın son bölümünde dalgalı hafif aşağı eğimli bir görünüm hakim olan endekste ilk önemli destek olarak izlediğimiz 106.600 üzerinde kapatma çabası dikkat çekti. Çarşamba ve Perşembe günü bu desteğin üzerinde kapatmayı başaran endekste Cuma günü en düşük 106.020 seviyesi görüldükten sonra kapanış 106.588’den gerçekleşti. 106.600 altında orta vade için 106.000 – 105.500 seviyesi en güçlü destek konumunda olup, bu seviye altında satış baskısının artış kaydedebileceğini ve ilk etapta 103.000 seviyesine kadar bir geri çekilmenin gündeme gelebileceğini değerlendiriyoruz. Buna karşın öncelikli stratejimiz, yurtdışı kaynaklı olumsuz bir şok ile karşılaşılmazsa 105.500 üzerinde aşanan her geri çekilmenin makul bir stop loss belirlemek kaydıyla alım fırsatı olarak değerlendirilmesi yönünde.
25-29 Kasım Yeni Haftada Ne Konuşacağız Kasım ayının son işlem haftasına girerken ekonomik takvimin çok fazla yoğun olmaması gözleri yine eko politik gelişmelere çeviriyor. Piyasalar ısrarla ABD-Çin arasında bir anlaşma beklerken, bir türlü faz-1 anlaşmasının yapılamaması da spekülatif haberleri ve endişeleri gerisinde getiriyor. Ayrıca kasım ayında Şili’de yapılması planlanan zirve ülkedeki protestolar nedeniyle iptal edildi. Bu Zirve’nin en önemli özelliği ABD –Çin ticaret anlaşmasının birinci fazının imzalanması olacaktı. Henüz daha toplantı yeri ve saati belirlenmediği için anlaşmanın olup olmayacağı yönünde çıkan spekülasyonlar fiyatlamaları da etkiliyor. Trump son olarak Cuma günü Çin ile bir anlaşmaya potansiyel olarak çok yakınız dedi. Bu hafta daha çok ABD’den gelecek verilerle fiyatsal anlamda hareket edeceğiz. Son olarak 29 Kasım’da da Güney Kore MB toplantıları gerçekleşecek. ABD-Rusya arasında yine önemli bir konu patlak verdi. Uluslararası alandaki en uzun ömürlü askeri ittifak olan NATO'nun 70'inci yılında Brüksel'de bir araya gelen NATO dışişleri bakanları, uzayın, hava, kara, deniz ve siberin yanı sıra yeni harekat alanı olmasına karar verdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO'nun askeri alanında uzayı kullanması yönündeki girişimlerinden endişe duyduklarını söyledi. Yeni haftada ABD-Çin ticaret savaşını sonlandıracak 15 Aralık’ta ek tariflerin gelmeyeceğini taahhüt edecek Faz-1 anlaşmasının imzalanıp imzalanmamasına bakacak. Ayrıca NATO’nun neden olabileceği siyasal kriz haberleri de takip edilecek.
Türkiye 25 Ekim günü TCMB anket yöntemine dayandırarak bulgular elde ettiği reel sektör güven endeksi ve kapasite kulanım oranı verilerini yayımlayacak. İktisadi Yönelim İstatistikleri kapsamında derlenen imalat sanayi kapasite kullanım oranı istatistikleri ile imalat sanayinde faaliyet gösteren işyerlerinin, mevcut fiziki kapasitelerine göre fiilen gerçekleşen kapasite kullanımlarının izlenmesi amaçlamaktadır. 28 Ekim Perşembe günü Türkiye Ekonomik Güven Endeksi yayımlanacak. 29 Ekim’de TCMB’nin Türkiye Finansal İstikrar raporu yayımlanacak. Bu raporda hane halkı borcu, ekonomide gidişat ve EM’lere göre kıyas ölçütleri yer alırken, raporun geniş ve kapsamlı olması nedeniyle ekonomide rehber görevi görüyor denilebilir. 29 Kasım Cuma günü ayrıca dış ticaret dengesi yayımlanacak.
Avrupa Bu hafta Euro Bölgesinden gelecek veriler Perşembe ve Cuma günü yoğunlaşıyor. Perşembe günü güven verileri açıklanacak yalnız piyasaya önemli bir etki yapması beklenmiyor. Cuma günü ise TÜFE ve çekirdek TÜFE rakamları açıklanacak kasım ayına ait bu veriler ilk veri olacağı için önem düzeyi ve etki düzeyi yüksek. Özellikle son ECB toplantı tutanaklarında ekonomideki gidişata dikkat çeken üyeler endişelerini dile getirmişlerdi.
ABD Bu hafta küresel piyasalarda ABD ‘den gelecek ekonomik verilerin yoğun olduğunu görüyoruz. Ancak açıklanacak çoğu veri minör bazlı. 26 Kasım Salı günü toptan satış stokları, konut fiyat endeksi ve yeni konut satış verileri açıklanacak. 16:30-18:00 arası verilerin yoğun olmasından kaynaklı ABD açılışı hareketli olabilir. O gün dikkat etmekte fayda var.27 Kasım’da açıklanacak dayanıklı mal siparişleri verileri fiyatlamalarda oldukça etkili olabiliyor. Ancak o gün açıklanacak en önemli veri 3.çeyrek GSYH olacak. İlk kez 3.çeyreğe ilişkin büyüme rakamlarını alacağımız ve Çin ile ticaret savaşları etkisinin en net bir şekilde görüleceği veri olan üçüncü çeyrek GSYH önemli fiyat hareketliliği yaratabilir. Cuma günü ABD piyasaları Şükran Günü sebebiyle erken kapanış gerçekleştirecek.
لا يُقصد بالمعلومات والمنشورات أن تكون، أو تشكل، أي نصيحة مالية أو استثمارية أو تجارية أو أنواع أخرى من النصائح أو التوصيات المقدمة أو المعتمدة من TradingView. اقرأ المزيد في شروط الاستخدام.